marți, 18 decembrie 2012 | By: Unknown

MĂCELUL DIN SIRIA. Decizia SUA care dă o lovitură regimului de la Damasc şi înfurie Moscova


Preşedintele american Barack Obama a anunţat marţi că Statele Unite recunosc noua Coaliţie a opoziţiei siriene drept un “reprezentant legitim” al sirienilor, relatează AFP.
“Am decis că de acum Coaliţia opoziţiei siriene seamănă suficient (cu un grup), reflectă şi reprezintă suficient populaţia siriană, pentru ca noi să o considerăm un reprezentant legitim al sirienilor”, a declarat Obama într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC.
Franţa a fost prima ţară occidentală care a recunoscut oficial, în noiembrie, Coaliţia, care reuneşte, de o lună, mai multe grupuri ale opoziţiei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, ca singurul reprezentant legitim al sirienilor. Guvernul britanic, Turcia şi Consiliul de Cooperare în Golf au făcut acelaşi lucru.
Marţi, Washingtonul a plasat pe lista sa neagră Frontul al-Nosra, un puternic grup jihadist din Siria, afiliat Al-Qaida.
“Există o mică parte a opozanţilor regimului Assad care are legături cu Al-Qaida în Irak şi noi am desemnat-o ca organizaţie teroristă”, a subliniat Obama pentru ABC.
Americanii insistă asupra faptului că aceşti adepţi ai jihadului din al-Nosra nu reprezintă în niciun caz “voinţa poporului sirian”.
În pofida recunoaşterii Coaliţiei, Statele Unite nu au intenţia să îi furnizeze acesteia arme, au afirmat oficialii administraţiei Obama.
Pentru moment, Washingtonul oferă o asistenţă umanitară de 200 de milioane de dolari şi un ajutor non-letal rebelilor, excluzând oficial orice livrare de arme.
Anunţul preşedintelui are loc cu o zi înainte de reuniunea internaţională Prietenii Siriei, care va avea loc miercuri la Marrakech (Maroc) şi la care va fi prezent numărul doi în Departamentul de Stat, William Burns, secretarul Hillary Clinton fiind bolnavă.
Reacţia de nemulţumire a Rusiei
Rusia apreciază că Statele Unite “mizează pe o victorie prin arme” a noii Coaliţii a opoziţiei siriene, după ce a recunoscut această entitate, a declarat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, relatează AFP.
“Am fost oarecum surprins să aflu că Statele Unite au recunoscut prin preşedintele lor Coaliţia naţională (a opoziţiei siriene) ca reprezentant legitim al poporului sirian”, a declarat Lavrov, citat de agenţii ruse de presă.
În consecinţă, “trebuie să credem că Statele Unite au decis să mizeze totul pe o victorie prin arme din partea acestei Coaliţii”, a adăugat el.
“Acest lucru este contrar acordurilor definite în comunicatul de la Geneva, care preconizează un început de dialog intersirian între reprezentanţii, pe de o parte, ai Guvernului, iar pe de altă parte, ai opoziţiei”, a subliniat Lavrov.
Ministrul rus s-a referit astfel la un acord asupra unor principii privind o tranziţie în Siria, adoptat la 30 iunie la Geneva de către Grupul de acţiune pentru Siria.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu