duminică, 30 decembrie 2012 | By: Unknown

TOTUL DESPRE TAXA AUTO. Soferii platesc, de la 1 ianuarie, taxa de poluare la prima vanzare a masini


Un grup de lucru format din specialisti de la Ministerul Mediului si de la cel al Finantelor lucreaza in aceste zile la finalizarea formulei de calcul al noii taxe de mediu pentru autoturisme, asa numita taxa auto.
Guvernul nu va avea insa gata o noua lege pana la 1 ianuarie, cand efectele suspendate ale vechii taxe auto reintra in vigoare complet.
Astfel, de la 1 ianuarie, toti posesorii de masini care nu au platit o taxa de prima inmatriculare sau de poluare, fie ca masina este cumparata din Romania sau este adusa din strainatate, vor platio taxa la prima vanzare a autovehiculului. Pana acum, taxa auto era platita doar pentru autovehiculele inmatriculate in strainatate, care erau aduse pentru a fi inscrise in circulatie in Romania.
Surse din Ministerul Mediului au declarat pentru gandul ca grupul de lucru va definitiva in aceste zile o formula de calcul pentru noua taxa auto, astfel ca in prima sedinta de Guvern, de pe 4 ianuarie 2013, premierul Victor Ponta sa aiba in fata un prim draft al noii legi.
"Acum nu stiu cate masini se vor vinde pe 1 si 2 ianuarie, totusi, adica nu mi se pare ceva foarte grav", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, referindu-se la faptul ca se va rata termenul de 1 ianuarie la care vechea lege intra complet in vigoare.
Legea 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante a fost suspendata partial de guvernul condus de Emil Boc, in ianuarie 2012, in timpul protestelor din Piata Universitatii. Mai exact, a fost suspendata pana la 1 ianuarie 2013 obligatia tuturor posesorilor de autovehicule care nu au achitat vreo taxa de poluare sau prima inmatriculare (adica cei cu masini inmatriculate in Romania inainte de 2007, cand a fost introdusa prima formula a taxei auto) sa achite taxa la prima vanzare a autovehiculului.
In rest, legea si-a facut efectele in continuare, iar cei care au inmatriculat masini aduse din strainatate in Romania au platit taxa.
Premierul Victor Ponta si ministrul Mediului, Rovana Plumb, au dat asigurari in acest an ca Guvernul lucreaza la un nou mod de a calcula taxa de poluare, astfel incat sa nu se mai ajunga la situatii in care taxa sa coste tot atat sau chiar mai mult decat masina.
Niciun oficial guvernamental nu a putut insa sa explice pana acum conceptul dupa care vafunctiona noua taxa sau algoritmul dupa care va fi calculata.
Citeste si Ponta asigura ca Guvernul va reglementa rapid taxa auto: Introducem taxa de mediu

Cat costa acum prima inmatriculare
In prezent, pe legea 9/2012, inmatricularea unei masini cu motor de pana in 1.600 de centimetri cubi, cu norma de poluare euro 4, vechime de 5-6 ani (fabricatie 2006-2007) si emisii de dioxid de carbon de 200 de grame kilometru, taxa de poluare costa aproape 650 de euro.
Daca motorul este de capacitate mai mare, taxa creste drastic. Astfel, pentru un motor de 2.000 de centimetri cubi, norma de poluare euro 4, vechime 5-6 ani si emisii poluante de 200 de grame la kilometru, taxa auto ajunge la 1.500 de euro.
In cazul masinilor mai vechi, taxa ajunge sa coste aproape cat valoarea de piata a masinii. Pentru omasina cu motor de 1.600 de centimetri cubi, norma de poluare euro 2, vechime de 11-12 ani(fabricatie 2000-2001) si emisii poluante de 200 de grame, taxa auto se ridica la peste 2.250 de euro.
La motoarele mai mari si masini vechi, taxa auto depaseste valoarea de piata a masinii. Taxa pentru o masina similara cu cea de mai sus, dar cu motor de 2.000 de centimetri cubi ajunge sa coste aproape 3.800 de euro.
Exodul catre Bulgaria
Sumele exorbitante pe care romanii trebuie sa le plateasca daca vor sa aiba o masina la mana a doua, adusa din strainatate, care polueaza peste medie, au facut ca zeci de mii de romani sa isi inmatriculeze masinile in Bulgaria. Conform Politiei Rutiere, in primavara acestui an in traficfusesera oprite aproape 20.000 de masini cu numere de Bulgaria, conduse de romani. Statistica nu are insa valoare exhaustiva, pentru ca Politia poate sa stranga aceste cifre doar bazandu-se pe numarul autovehiculelor oprite in trafic.
Inmatricularea in Bulgaria are riscurile ei, insa costa mult mai putin, in jurul a 500 de euro indiferent de masina. Practic, proprietarul roman trece masina pe numele firmei bulgaresti, care incheie uncontract de comodat cu soferul roman, dandu-i masina in folosinta. Cel mai adesea, firmele care se ocupa cu acest lucru sunt detinute de romani sau au relatii stranse cu Romania, prin intermediari. Riscul este ca, in acte, masina apartine firmei bulgaresti, care poate face ce vrea cu ea.
Politia Rutiera lua in calcul, in acest an, sa inainteze o propunere legislativa care sa limiteze dreptul autoturismelor inmatriculate in strainatate sa circule mai mult de trei luni pe teritoriul Romaniei. Acest lucru ar elimina portita bulgareasca de scapare a soferilor romani din fata taxei auto. Initiativa pune insa probleme din punct de vedere al legislatiei europene care garanteaza dreptul la libera circulatie prin statele UE.
Cat a castigat statul de pe urma taxei auto
In perioada 2009-2012, estimarile Guvernului arata ca statul a incasat din taxa auto, indiferent de forma acesteia, venituri totale de circa 4,5 miliarde de lei, echivalentul a circa un miliard de euro. Banii s-au dus catre Fondul de Mediu, pentru a fi folositi la finantarea unor programe si proiecte pentru protectia mediului, precum Programul Rabla, Casa Verde, dar si constructia de parcuri in zonele care duc lipsa de spatii verzi.
Totodata, statul a si pierdut bani din cauza balbaielilor legislative ale Guvernului PDL si ministrilor Mediului numiti de UDMR. Premierul Victor Ponta a declarat ca statul trebuie sa dea inapoi proprietarilor de autovehicule care au dat statul in judecata, din cauza taxei auto percepute ilegal, o suma totala de 400 milioane euro.
Pe rolul instantelor judecatoresti sunt inregistrate aproximativ 80.600 dosare deschise in 2011-2012 pentru restituirea taxei de poluare auto, a mai spus premierul in luna octombrie.
Citeste si TOTUL despre noua TAXA AUTO. Cum a cheltuit statul 1 MILIARD DE EURO din "cotizatia" soferilor

Citeste si Ponta: Taxa auto se schimba de la 1 ianuarie

Citeste si TOTUL despre noua TAXA AUTO. Cum a cheltuit statul 1 MILIARD DE EURO din "cotizatia" soferilor

Citeste si TAXA AUTO pe poluare A FOST SUSPENDATA. Cum isi vor primi romanii banii achitati

Citeste si TOTUL despre noua TAXA AUTO. Cum a cheltuit statul 1 MILIARD DE EURO din "cotizatia" soferilor

Citeste si TAXA AUTO 2012. Ministrul Mediului: taxa de prima inmatriculare este IN ANALIZA; trebuie sa tinem cont ca sase milioane de oameni sunt in pragul saraciei

Citeste si TOTUL despre noua TAXA AUTO. Cum a cheltuit statul 1 MILIARD DE EURO din "cotizatia" soferilor

Citeste si TAXA AUTO de prima vanzare a fost SUSPENDATA. Borbely: "Am ajuns la concluzia ca sute de mii de persoane erau afectate"

Citeste si TOTUL despre noua TAXA AUTO. Cum a cheltuit statul 1 MILIARD DE EURO din "cotizatia" soferilor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu