duminică, 30 decembrie 2012 | By: Unknown

Revine taxa nesimtita pe masinile vechi!


Zi agitata, ieri, pentru zeci de mii de romani, posesori de autoturisme. Ei au luat cu asalt ghiseele Directiilor de Inmatriculari Auto pentru a-si preschimba permisele de conducere si pentru a-si inscrie vehiculele rulate, cumparate in acest an.
In ianuarie 2013, intra in vigoare doua prevederi legale care ii vor secatui de bani.
Cozi infernale s-au creat inca de la 8 dimineata la Directia de Inmatriculari si Permise Auto din Capitala. Mii de oameni s-au inghesuit la ghisee pentru a-si trece pe numele lor masinile rulate achizitionate in acest an.
Motivul? De la 1 ianuarie 2013, reintra in vigoare taxa perceputa de stat la prima vanzare a vehiculelor inmatriculate in Romania inainte de 2007. Birul a fost pus in carca cumparatorilor de masini rulate pentru care nu a fost platita taxa de poluare, la sfarsitul anului 2011. Ulterior, in urma protestelor de strada care au avut loc in ianuarie in Capitala si in alte orase din tara, autoritatile au suspendat colectarea taxei pana la 31 decembrie 2012. In prima zi a anului viitor, insa, taxa va fi perceputa din nou. Mirela M, o tanara de 20 de ani din Capitala, a fost ieri in "infernul" de la Directia de Inmatriculari Bucuresti si a regretat ca a amanat pana in ultima zi inscrierea masinii.
Oamenii au format cozi imense inca de la ora 8 dimineata

"Am venit de la ora 10.00 cu prietenul meu si ne-am dat seama ca trebuia sa fi venit mai dintimp. Sunt cozi infernale", ne-a spus tanara.
De la 1 ianuarie, atat vanzatorii masinilor inmatriculate inainte de 2007, cat si cumparatorii acestora vor avea de pierdut. Birul blestemat se va regasi cu siguranta in pretul de achizitie. Vanzatorul va trebui sa lase la pret daca vrea sa dea masina, iar cumparatorul va scoate maimulti bani din buzunar decat planificase initial.
Mirela (20 de ani) a fost socata ieri cand a vazut cozile uriase de la Directia de Inmatriculari Bucuresti

Proprietarii de masini cu norma de poluare non-euro sunt cei mai afectati, de la anul fiind practic imposibil sa-si mai vanda "harbul". Asta in conditiile in care un potential cumparator al unei masini Aro 244, de exemplu, va trebui sa scoata din buzunar, pe langa banii ceruti de vanzator, alti 5.710 de euro pentru taxa de poluare. Conform statisticilor, inainte de 2007 au fost inmatriculate in Romania 2,5 milioane de masini.Premierul Ponta a anuntat la sfarsitul acestei saptamani ca Executivul va lua o decizie in legatura cu aceasta taxa dupa data de 3 ianuarie 2013.

Coada si la permise, de frica analizelor medicale
Alta lege, alta neliniste. Oamenii s-au imbulzit la ghisee si pentru a-si preschimba permisele auto expirate. Noul Cod Rutier, care intra in vigoare la 19 ianuarie 2013, ii obliga pe soferi sa efectueze o noua vizita medicala la innoirea permisului. Pentru eliberarea unui nou carnet de conducere, un roman ar trebui sa plateasca 68 de lei, suma la care se adauga costul fisei medicale, care poate ajunge chiar si la 200 de lei.
Pe multi i-a speriat insa altceva: faptul ca vor pica testarea medicala si ca li se va retrage dreptul de a conduce. Printre cei care au stat la coada ieri la Directia de Permise din Capitala s-a aflat si Nicolae Simu (64 de ani), un bucurestean care n-a vrut sa lase aceasta sarcina pe anul viitor.
"Nu mi-e frica de testarea medicala, sunt sanatos tun. Sunt sofer profesionist de 45 de ani. Eram in zona si am zis sa nu las pe maine ce pot face azi", ne-a spus bucuresteanul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu